Byggstart för Lugnetrondellen

Nu startar bygget av handelscentrumet Lugnetrondellen i Varberg. Totalt omfattar det nya handelscentrumet 24 000 kvadratmeter butiksyta fördelat på ett tiotal butiker mellan 500 och 7000 kvadratmeter och beräknas vara klart till hösten 2017. – Det är redan klart att Biltema bygger ett nytt varuhus i Lugnetrondellen och att Max och Jula etablerar sig här. Under de kommande veckorna räknar jag med att vi kan presentera ytterligare någon eller några nya hyresgäster, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

I samband med bygget av Lugnetrondellen förändras även infrastrukturen i Varberg. De närmaste åren ska Västkustbanan grävas ner i en tunnel under Varberg. Tågstationen och Varbergs hamn flyttar norrut och dessutom planeras nya hållplatser för kollektivtrafiken runt Lugnetrondellen.
– De här förändringarna gör det möjligt för staden att växa norrut, närmare Lugnetrondellen. Det innebär ett växande kundunderlag i vårt närområde vilket kommer att gynna verksamheterna i handelscentrumet. Vi bygger även 600 nya parkeringsplatser vilket gör det enkelt och bekvämt att komma hit och handla också för våra besökare som kommer med bil. Samtidigt bygger vi med höga miljöambitioner. Aspelin Ramms del av Lugnetrondellen blir som lägst certifierad GreenBuilding, med 25 procent lägre energianvändning än nybyggnadskraven.

Enligt Kristian Höglind är det den breda mixen av olika butiker och verksamheter som är den allra viktigaste faktorn för att bygga ett attraktivt och framgångsrikt handelscentrum.

– Framgång föder framgång i de här sammanhangen. I takt med att vi tecknar nya hyresavtal ökar intresset från andra aktörer att flytta hit vilket naturligtvis är väldigt roligt. För att bli ett komplett handelscentrum ser vi därför gärna butiker inom exempelvis elektronik, sport, hem och fritid samt kök och vitvaror tillsammans med de redan klara hyresgästerna.

Det första spadtaget för bygget av Lugnetrondellen togs gemensamt av Aspelin Ramms vd Lennart Karlsson och kommunalråden Ann-Charlotte Stenkil och Jana Nilsson från Varbergs kommun.

– Bygget av Lugnetronellen är resultatet av ett positivt och engagerat samarbete mellan flera inblandade parter, där Varbergs kommun spelat en avgörande roll för att en före detta industrifastighet nu får nytt liv och blir ett modernt, mänskligt och levande handelscentrum. Varberg tilldelades nyligen utmärkelsen ”Årets stadskärna 2016” för sitt kreativa och målmedvetna arbete med att bygga framtidens samhälle där människor vill bo, verka i och besöka. Det ligger väl i linje med Aspelin Ramms vision om en innovativ fastighetsutveckling med människan i centrum. Jag ser därför dagens gemensamma spadtag som ett uttryck för att vi tillsammans bygger ett långsiktigt hållbart samhälle och hoppas att vi till kommunen kan bidra med utmärkelsen ”Årets handelscentrum” när Lugnetrondellen står färdigt vid den här tiden nästa år, säger Lennart Karlsson.