Nu utvecklar vi ett nytt handelscentrum i Varberg

Nu är det klart att Varberg får ett helt nytt centrum för volymhandel. Lugnetrondellen blir namnet det nya köpcentrumet som ska byggas på Värnamovägen 6, ett par kilometer norr om centrala Varberg. – Varberg är en expansiv och växande region med en traditionellt stark handel i innerstaden. När vi nu utvecklar det nya köpcentrumet vill vi komplettera dagens handelsutbud i Varberg med en modern och strukturerad volymhandel en bit ifrån stadskärnan. Ungefär på samma sätt som när vi utvecklade köpcentrumet 421 i Sisjön utanför Göteborg, säger Lennart Karlsson, vd på Aspelin Ramm Fastigheter.

Totalt omfattar Lugnetrondellen 24 000 kvadratmeter butiksyta fördelat på ett tiotal butiker mellan 500 och 7000 kvadratmeter och beräknas vara klart under 2017.

– Vi planerar för en bra och bred blandning av olika butiker som vi samlar på ett nytt, modernt och lättillgängligt sätt. Framförallt är det volymhandel inom exempelvis elektronik, hem och fritid samt byggvaruhandel. Dessutom ser vi gärna att någon spännande restaurangverksamhet etablerar sig här.

I samband med bygget av Lugnetrondellen förändras även infrastrukturen i Varberg. De närmaste åren ska Västkustbanan grävas ner i en tunnel under Varberg. Tågstationen och Varbergs hamn flyttar norrut och dessutom planeras nya hållplatser för kollektivtrafiken runt Lugnetrondellen.

– De här förändringarna gör det möjligt för staden att växa norrut, närmare Lugnetrondellen. Det innebär ett växande kundunderlag i vårt närområde vilket kommer att gynna verksamheterna i köpcentrumet. Vi bygger även 600 nya parkeringsplatser vilket gör det enkelt och bekvämt att komma hit och handla också för våra besökare som kommer med bil. Samtidigt bygger vi med höga miljöambitioner. Aspelin Ramms del av Lugnetrondellen blir som lägst certifierad GreenBuilding, med 25 procent lägre energianvändning än nybyggnadskraven, men vi utreder även ytterligare energibesparande lösningar, säger Lennart Karlsson.

Det är redan klart att Biltema ska etablera sig i det nya köpcentrumet. De tecknar avtal om att förvärva 7000 kvadratmeter och påbörjar redan i år bygget av sitt nya varuhus.

– Vi har länge velat öppna fler varuhus längs Västkusten och då är naturligtvis Varberg en av de mest intressanta orterna för oss. Lugnetrondellen har ett attraktivt läge intill en av de största infartslederna till staden vilket innebär bra möjligheter till exponering och ett stort flöde av människor som passerar fastigheten varje dag. Vårt väletablerade koncept, vårt breda sortiment och vår attraktiva prisbild vet vi är efterfrågad här i Varberg, säger Anders Selfors, etableringsansvarig på Biltema.

Biltema har under de senaste åren expanderat kraftigt och har idag 126 butiker i Norden och omsätter 10 miljarder kronor. I Sverige finns idag 41 butiker men Biltema räknar med att öppna ett 20-tal butiker till under den kommande femårsperioden. 

– Det innebär 1100 nya arbetstillfällen på olika platser runt om i landet. I samtliga nya butiker bygger vi självklart även caféer som har blivit ett uppskattat och populärt inslag för våra besökare. Där finns det möjlighet att fika och äta korv eller glass till ett pris som matchar den låga prisbilden vi har inne i butikerna.