Snart kan vi börja bygga en helt ny stadsdel

Texten är från artikeln i Mölndals-Posten den 16 april 2020. 

Efter många turer, med överklaganden och kritiska grannar, har detaljplanen för Pedagogen Park nu vunnit laga kraft. I höst ska spaden sättas i marken.

– Det är tanken, men vi lever i en väldigt osäker tid, säger Lennart Karlsson, vd på Aspelin Ramm Fastigheter.

Över tusen nya bostäder, kontor, butiker, service, förskola och ett äldreboende – när Pedagogen Park står klart kommer det att vara en helt ny stadsdel. Vägen dit är fortfarande lång, men en av de viktigaste delarna, en godkänd detaljplan, har nu gått i lås.

– Vi är jätteglada att den här pusselbiten faller på plats, och samtidigt lever vi i en väldigt osäker tid. Vi kommer igång och börjar bygga, men sen får framtiden ge i vilken takt det kommer att gå, säger Lennart Karlsson på Aspelin Ramm, som utvecklar området tillsammans med Mölndals stad.

Läs mer: Han såg områdets möjlighet: ”Det var ett brutalt och fult hus”

Detaljplanen fick tummen upp av Mölndals kommunfullmäktige för över ett år sedan: i februari 2019. Planen överklagades och sedan dess har det pågått en rättslig process. I mars 2020 beslutade dock mark- och miljööverdomstolen att inte pröva ärendet.

– Det är den sista instansen, så det innebär att detaljplanen är godkänd nu, säger Lennart Karlsson.

I höst räknar Aspelin Ramm med att påbörja bygget av ett första kvarter. Det handlar om en huskropp med 44 lägenheter, 180 parkeringsplatser och 2 000 kvadratmeter avsedda för handel. Redan nu är det klart att Ica ska öppna en butik där.

Därefter planeras för fler kvarter, men när de kan börja byggas är inte klart. Förhoppningen är att hela Pedagogen Park, med totalt 20 kvarter, ska stå färdigt inom fem till åtta år.

– Men det finns en jättestor osäkerhet. Vad kommer att hända med ekonomin och hur ser det ut med utbud och efterfrågan framöver, både när det gäller bostäder och annat. Det är något som företag över hela världen tänker på nu, säger Lennart Karlsson.

Totalt planerar Aspelin Ramm att bygga cirka 250 bostäder i den nya stadsdelen. Utöver det är det klart att Skanska ska bygga cirka 300 bostäder, och Kärnhem mellan 70 och 90 bostäder.

– De brottas nog med samma frågor som vi gör. Det gäller att få till kalkyler och att allt ser bra ut så att man kommer igång, säger Lennart Karlsson.

Elvira Linderot

elvira.linderot@molndalsposten.se