Vi tar vara på solen och vattnet!

Läs artikeln som skrevs om Vann Hotell & Spa gällande våra energibesparingsinsatser som vi arbetat målmedvetet med…

 

Det är så vackert att ögonen tåras. Vid Gullmarsfjorden i Bohuslän ligger ett av Sveriges bäst belägna hotell, spa- och konferensanläggningar. Och bakom den vackra ytan, signerad arkitekt Gert Wingårdh, surrar en energilösning värt namnet pionjär. För under de senaste tio åren har den nye ägaren Aspelin Ramm halverat energiåtgången per hotellgäst, samtidigt som fler vallfärdar till hotellets växande spa.

 – Som ägare strävar vi efter att hela tiden minska inköpt energi för att driva anläggningen. I vårt långsiktiga miljötänk drivs vi av att nå maximalt mycket närproducerad energi för att möta och överträffa alla miljökrav. Med hjälp av vattnet från Gullmarsfjorden och NIBEs fina bergvärmepumpar har vi lyckats energitrimma anläggningen fantastiskt mycket, inleder Roger Larsson som är fastighetschef på Aspelin Ramm, som sedan 2008 äger anläggningen.

 Redan vid invigningen av den stora hotell- och konferensanläggningen 1984, då ägd av fackföreningen Metall, var energiambitionerna höga. Metall byggde en svensk energipionjär med fokus på hållbar energiförsörjning. Att 1984 satsa på att med värmepumpar fånga energin i Gullmarsfjordens vatten och med frånluftsåtervinning spara energi var banbrytande. En för tiden mycket avancerad, och komplicerad, anläggning som försörjde gästerna med varmvatten och värme, samt bad i värmd pool.

– Metall var före sin tid i satsningen på förnyelsebara energikällor 1984, något vi byggt vidare på steg för steg under åren. Men det stora utvecklingssteget togs för tio år sedan när vår nye ägare investerade kraftfullt i renovering och utveckling av hotellet, berättar Vanns fastighetschef Richard Skansberg, vars far ägde anläggningen fram till 2008.

Halverad energiförbrukning per gäst

35 år efter invigningen har idag hotellet ett fullt utbyggt spa med åtta värmda pooler inom- och utomhus. Och en kraftigt energitrimmad anläggning som 2016 och 2018 begåvats med ett batteri av bergvärmepumpar från NIBE, nämligen sex stycken NIBE F1345. 2019 installeras ytterligare två NIBE-pumpar. Ett resultat av det senaste projektet för att energieffektivisera Vann Hotell och Spa.

– 2016 genomförde vi en energianalys och gick igenom systemuppbyggnaden. Resultatet blev nya ventilationsaggregat, nya bergvärmepumpar, nya styr och reglersystem och beslut om Bohusläns största solcellsanläggning på 1 200 kvadratmeter. En satsning som verkligen trimmat oss till en ny nivå och som ligger i energieffektivitetens framkant, berättar Richard Skansberg.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Idag förbrukas 43 kilowatt-timmar per nattgäst och dygn, mot tidigare 85 kilowatt. Med andra ord en halvering!

Energin kommer från fjorden

Och till skillnad från traditionella bergvärmeanläggningar får Vann Hotell och Spa inte sin energi från borrhål, utan från Gullmarsfjordens vackra vattenspegel. Från två 100 meter långa rör ut i fjärden pumpas vatten in till maskinhuset vid bryggan där energin överförs till brine via en värmeväxlare.

Därefter pumpas energin upp till den stora undercentralen under hotellet där sammanlagt åtta bergvärmepumpar förvandlar energin till värme och svalka i den 17 000 kvadratmeter stora anläggningen. Fördelarna med att ta energin från fjorden är många, däribland att hotellet sluppit borra ett femtiotal borrhål för att komma åt geoenergin. Och den som fick äran att skruva dit all ny teknik 2016 var NIBE-installatören Jonas Gustavsson.

 – Det har varit ett riktigt äventyr och jag erkänner att det snurrade rejäl i huvudet när jag första gången satte min fot i det gamla teknikrummet. Det var ett synnerligen ambitiöst och gediget bygge men samtidigt komplicerat och svårskött. Med satsningen på en hel systemlösning och ett samlat grepp moderniserade vi anläggningen och förenklade kraftigt driften. Sedan har verkligen NIBEs värmepumpar bidragit till de markant sänka energiinköpen och ännu bättre 

blir det när vi snart adderar till ytterligare två F1345or. Att jag sedan kan följa driften via NIBE Uplink ger förstås en trygghet som är mycket värt, berättar Jonas Gustafsson på Jonas Rör AB i Kungshamn.

Stolta… men inte färdiga

Med 850 000 sparade kilowatt-timmar per år är fastighetsägare Aspelin Ramm stolta över den ”energirevolution” de förverkligat i sitt hotell. Men ambitionerna stannar inte där, berättar Roger Larsson, fastighetschef på Aspelin Ramm.

Vi har kommit ner till cirka 140 kilowatt energi per kvadratmeter och det är ett mycket lågt tal för ett stort spa- och konferenshotell, extremt bra, men våra ambitioner stannar inte med det. Vi tävlar mot oss själva för att bli ännu bättre och närmast siktar vi på att klassa fastigheten som en GreenBuilding. ( Vi blev GreenBuilding-certifierade hösten 2019). Detta samtidigt som hotellet hela tiden lockar fler gäster till våra konferenser, spa och fantastiska natur. Det är vad vi menar med hållbar tillväxt, avslutar Roger Larsson.